Takođe

Opis vrsta i karakteristika patki merganser, onoga što jedu i načina života


Patka merganser je stanovnik tajge. Vodena ptica naziva se nazubljena ptica. Kljun merganser prilagođen je ribolovu na staništima - svježim i slanim jezerima i rijekama. Merganseri su podijeljeni u tri vrste: veliki, srednji i mali. Populacija najčešćeg, velikog mergansera je stabilna. Ali druge vrste ptica su rijetke ptice i pod zaštitom su.

Porijeklo vrste i opis

Rod Krokhal pripada porodici Patka iz odreda Anseriformes. Vanjske karakteristike velikog mergansera:

  • dužina tijela - 66 centimetara;
  • prosječna težina - 1 kilogram;
  • raspon krila - 97 centimetara;
  • nazubljeni kljun je na kraju uperen i savijen.

Na vanjskoj strani raširenih krila ptica nalazi se opsežni bijeli trag ili "ogledalo".

Za mergansere je karakterističan seksualni i dobni demorfizam:

  • mužjak (drake) - tijelo je crno-sivo-bijelo, glava i vrat su crni, tamnozelene sjajne nijanse, crveni kljun. U jesen zelena boja nestaje. Kljun i oko na obje strane glave odvojeni su svijetlom prugom;
  • ženka (patka) - sivo-bijela, kestenjaste glave i vrata. Na glavi nema pruga svijetlog perja;
  • mladi su sivosmeđi, tamne glave i bijelog grla.

Prosječni ili dugonosi merganser manji je od velikog kongenera. Dužina tijela ptice nije veća od pedeset centimetara. Raspon krila je 67-86 centimetara. Zatiljak mužjaka u sezoni parenja ukrašen je dvostrukim čuperkom. Perje se razlikuje po crveno-bijeloj boji na prsima, kao i po smeđoj guši i crvenim šapama.

Mali merganser dostiže četrdeset i četiri centimetra dužine i teži 680-935 grama. Crno-bijeli mužjaci veći su od šarenih ženki. Prema svojim vanjskim obilježjima, ptica se istovremeno približava i gogolu i merganseru, ali je dodijeljena kao zaseban rod Lutkov. Takođe se razlikuju ljuskavi, brazilski i grebeni koji su rjeđi od ostalih vrsta.

Mišljenje stručnjaka

Zarechny Maxim Valerievich

Agronom sa 12 godina iskustva. Naš najbolji stručnjak za vikendice.

Nazubljeni kljun glavna je karakteristika mergansera svih sorti, opravdavajući nadimak "zubasta patka". Veliki merganser ima 13-15 zuba, a srednji 18.

Veliki merganser podijeljen je u nekoliko podvrsta koje se međusobno i od ostalih sorti razlikuju po valovitom sivom uzorku na krilima i teritoriju rasprostranjenosti.

Stanište patke merganser

Zubate patke su ptice selice i djelomično selice. Žive u sjevernim geografskim širinama, a zimi migriraju u subtropiku, na morske obale, a također se naseljavaju u blizini vodnih tijela u umjerenoj klimi.

PreglediPodvrstePodručjeZimovanje
VelikoSjever Danske i Skandinavije, Alpi, Velika Britanija, Island, Poljska, Bjelorusija.

Poluotok Kola, Yamal, Jenisej, Vilyui, Lena, greben Kolyma, sjeverna Čukotka, zapadni Sibir, južna Aljaska, Quebec, Newfoundland

Baltik, Sjever, Crna, Kaspijsko more, Srednja, Južna Evropa, Srednja Azija, Japan, Koreja, Kina
HolarcticŠuma-tundra i tajga zapadne i istočne hemisfere
NominativeIsland, sjeveroistočna Kina, sjeverni Japan
Central AsiaTeritoriji od sjeveroistočnog Afganistana do zapadne Kine, Tibeta, Himalaje.
SrednjiSjeverna Amerika, Euroazija, sjeverni krajevi, tundra, šumsko-stepski pojasSeli se na more u suptropskoj i umjerenoj klimi
MaliSjeverna granica lanca pokriva tajgu, šumsku tundru Skandinavije, Kamčatku, obalu Ohotskog mora, Sahalin, ostrva Šantar i Hokaido, sjevernu Švedsku i Norvešku, rijeke Jenisej, Indigirka i Kolima.

Južna granica prolazi kroz Finsku, gornji tok rijeka Lena i Sakmara. Pronađeno u Rumuniji, na Uralu, na rijeci Crni Irtiš

Umjerene, južne geografske širine, granice ledenog polja.

Wadden, Baltik, Crno, Kaspijsko more, Pakistan, južno od Francuske, Engleska, ponekad rezervoari srednje Evrope.

Sjeverna Afrika: središte Iraka, Tunisa, Alžira, Egipta.

ScalyPrimorski teritorij, jug Habarovskog teritorija duž planinskog lanca Sikhote-Alin, planine Changbai na granici Kine i Koreje i u planinama Malog KhinganaJužna Koreja i Kina

Broj migranata koji migriraju mijenja se svake godine. U blagim zimama dio populacije ostaje na gnijezdištima. Ostala se jata kreću na kratke udaljenosti i ne dopiru do južnih regija. Pored morskih obala, ptice zimi i na jezerima sa brzim strujama, u lagunama i proširenim ušću rijeka koje se ulivaju u more.

Merganseri odlijeću kasno u jesen ili početkom zime, kada se voda smrzava, i vraćaju se rano u proljeće, za vrijeme prvog otapanja.

Šta jede ptica

Dijeta Merganser:

  • riba;
  • rakovi;
  • vodeni insekti;
  • crvi.

Ljuskavi merganser ptica je mesožderka. Miris se ribom hrani samo zimi i rano u proljeće, ostatak vremena ne zanemaruje biljke. Patke jedu pastrvu, losos, jegulju, lipljena, žoharu, barbusa i štuku. Također se hrane haringom i morskom ribom. Vrstu hrane određuje mjesto gniježđenja ili zimovanja.

Da bi ulovili ribu, merganseri spuštaju glavu pod vodu i označavaju metu. Ptice u potpunosti zarone, uhvate ribu kljunom i izroni. Plivaju pod vodom šapama. Zahvaljujući zubima, riba ne isklizne iz kljuna. Tijekom leta, merganseri dogovaraju opći ribolov, sličan sinhroniziranom plivanju. Ptice plivaju u jatu na jezeru, a zatim istovremeno rone.

Karakter i način života

Patke Merganser dobro plivaju, rone i lete. Ptice žive u samoći, provode cijeli dan na vodi i ne dolaze u kontakt s drugim pticama. Oni agresivno štite svoje potomstvo. Spajači selica žive i do deset godina. Ptice koje vode djelomično migracijski način života žive do petnaest godina, a sjedilačke - do sedamnaest. Mjesta za gniježđenje patki:

  • jezera sa čistom vodenom površinom od vegetacije;
  • rezervoari;
  • gornji brzi potoci rijeka.

Ptice obično nastanjuju zasjenjene obale velikih vodnih tijela. Za poletanje im treba puno ubrzanja na vodi. Veliki merganser bira rezervoare i brda u pijemontu. Ljuskavi merganseri gnijezde se u dupljama primorskih stabala. Mali puževi lakše se vade iz vode, pa se radije naseljavaju na rezervoarima s obalnom vegetacijom.

Društvena struktura i reprodukcija

Starost spolne zrelosti mergansera je 2 godine. Ptice se vraćaju sa zimovanja, formirajući parove. Muško ponašanje tokom sezone parenja:

  • krila su spuštena u vodu;
  • rep je usmjeren prema gore;
  • naglo naginje i podiže glavu;
  • mahne krilima, uzdiže se iznad vode;
  • odleti, pritisne crveni kljun na prsa.

Muškarci koji razgovaraju svojim glasom pozivaju žene. Dugonogi kokoš trajavo krekće, a patka odgovara kratkim zvukom "gro". Muški nalet rijetko ispušta pucketanje koje podsjeća na kreštanje. Ženka malog mergansera tijekom sezone parenja i tijekom uzgoja pilića prepoznaje se po promuklom grakanju i jednosložnom pozivu.

Nekoliko parova ptica koegzistira u istom dijelu rijeke ili jezera. Pronalaženje mjesta za gnijezdo i uzgoj pilića su dužnosti ženki.

Ptice se naseljavaju na udaljenosti od kilometra od vode i gnijezde se na sljedećim mjestima:

  • prirodne rupe na deblima i panjevima;
  • udubine djetlića u obalnim vrbama, jasikama, brijestovima i johama;
  • pukotine u stijenama;
  • pukotine između velikog kamenja;
  • napuštene zgrade;
  • rijetko u travi, u korijenju grmlja.

Patke polažu jaja na drvenu prašinu ili pokrivaju dno gnijezda puhom i perjem. Čim ženka odloži jaja, mužjak je napusti. Rijetko ostaje dok se pilići ne pojave. Drakei žive sami i rijetko se prelijevaju u skupinama. Jaja Merganser su bijela ili žuto-krem, bez tačaka i uzoraka. Prosječan broj kvačila - 11. Trajanje inkubacije - 30 dana. Patke same dobijaju hranu. Prije odlaska na hranjenje, ptice jaja pokrivaju paperjem.

Ženke uzgajaju vlastite piliće i hranitelje ako susjedi umru od napada grabežljivaca ili ostave kandže. Jedna patka može uzgojiti 75 pilića.

Izleženi pačići prekriveni su dvobojnim puhom - tamnim na leđima i svijetlim na trbuhu. Prvi put iskaču iz gnijezda drugog dana nakon rođenja, prate majku do vode i uče naučiti dobivati ​​hranu - insekte koji žive na površini rezervoara. Majka patka kotrlja pačiće na leđima. U dobi od deset dana, mladunci kušaju životinjsku hranu - prženje. Postepeno se pilići osamostaljuju. Izdržljivi pačići pobjegnu predatorima brzo se krećući kroz vodu. Mladunci odvraćaju pažnju neprijatelja pretvarajući se da su mrtvi kako bi majci dali patku vremena za bijeg. Nakon dva mjeseca počinju letjeti.

Prirodni neprijatelji

Merganser Predators:

  • Fox;
  • rakun pas;
  • vidra;
  • mink;
  • kuna.

Stanovnici kopnenih šuma napadaju odrasle patke, pronalaze njihova gnijezda i jedu njihova jaja. Jastreb, orao i orao opasni su iz zraka. Zmije također love piliće i jaja.

Populacija i status vrste

U 2014. godini ukupan broj rijetkih ljuskavih mergansera bio je 5.000 jedinki. 85 posto svjetske populacije živi u Rusiji. Populacija dugih nosova i velikih spajača je izvan opasnosti. Trenutno je izgubljena sorta Auckland zubaste patke koja je živjela na Novom Zelandu. Mačke i svinje su krive za istrebljenje ptica. Sudbina rođaka s Novog Zelanda može zadesiti brazilsko stanovništvo.

Zaštita merganser patki

Razlozi smanjenja broja ptica:

  • krčenje starih šuma uz obale dolinskih rijeka;
  • pucanje;
  • ribolov mrežama;
  • izgradnja brana;
  • zagađenje vode.

Zaštita velike zubaste patke regulirana je europskim konvencijama o zaštiti okoliša i crvenim knjigama. U Rusiji je zabranjen lov na ljuštenog mergansera, ali je dozvoljen lov na plijen. Da bi se očuvala raznolikost vrsta, provodi se godišnje praćenje broja patki i faktora koji utiču na njihovu vitalnu aktivnost i migraciju. Ptice su zaštićene u rezervatima prirode.


Pogledajte video: obeleživači za ljubitelje čitanja knjiga (Juli 2021).