Takođe

Kakva je ptica šljuk i kako izgleda, stanište i šta jedu


Šljuka možete sresti samo u zabačenom dijelu šume, tako da većina ljudi zna o ptici iz porodice šljuka iz lovačkih priča književnih klasika. U Rusiji se ptica naziva brdskim ili šumskim peščarom. Slikovito perje, ukusno meso čine šljuka omiljenim lovnim objektom. Samo sezonski lovac može dobiti pažljivu spretnu pticu koja se može rastvoriti među šumom, stopiti s okolinom.

Porijeklo izgleda i izgleda

Ptica pripada porodici šljukaka, koja je dio charadriiformes. Ime ima njemačke korijene - "Waldschnepfe" ("šumska šljuka"). Što se tiče vanjskih parametara tijela, ptica je slična golubu. Karakteristična razlika je dugački uski kljun i šareno perje u nijansama smeđe, crveno-smeđe.

Karakteristike izgleda:

  • gusto, čučanj tijela s kratkim vratom;
  • pernate butine;
  • težina - 200-450 grama;
  • dužina - 32-38 centimetara, raspon krila - 55-65 centimetara;
  • ujednačeni, ravni kljun u obliku cilindra doseže 7-9 centimetara.

Perje je zaštitnička vrsta, pouzdano skriva pticu od znatiželjnih očiju. Smeđe-smeđu boju pera dopunjuju mrlje sive, crne, crvene na gornjem dijelu tijela. Zbog toga drvokoš nije primjetan na pozadini prošlogodišnjeg lišća i trave, kamufliran od očiju grabežljivaca i lovaca. Trbuh je svjetlije boje u nijansama žute i sive boje s crnim prskanjem. Pilić u ranoj dobi ima žućkasto perje sa smeđim i crnim mrljama.

Krila su široka, u letu šumarka podsjeća na sovu. Oči su smještene u središtu glave, što pruža sveobuhvatan pogled na šumski veslač. Žene i muškarci se ne razlikuju izvana. Boja je malo diferencirana samo kod mladih i odraslih osoba.

Napomena: na svakom krilu drvene kite ima po jedno karakteristično pero, usko i gusto. Perje je pogodno za iscrtavanje posebno tankih linija, stoga je umjetnicima potrebno.

Stanište

Šumsko-stepska i šumska zona Euroazije su staništa šumskog peščara. Raspon pokriva čitav kontinent od Pirineja do pacifičke obale. Izvan ove zone drvokosi se naseljavaju i u Japanu, Kanarskim ostrvima, Azorima i Britaniji. U Rusiji zona staništa započinje na sjeveru Soloveckih ostrva, zahvata Crnozemlje, Povolžje, Zapadni Sibir, Altaj, Primorje.

Većina vukova su ptice selice. Samo stanovnici atlantskih ostrva i toplih primorskih zemalja ne napuštaju svoja mesta. Vukovi se migriraju pojedinačno ili u malim grupama. Obično se vrate na prvobitno mjesto. Razdoblje leta šumskih pijeska započinje približavanjem mraza - krajem septembra-novembra, ovisno o staništu. Ptice migriraju u sljedeće regije:

  • Iran;
  • Afganistan;
  • Sjeverna Afrika;
  • jug, zapad Evrope;
  • Indochina.

Vukovac živi na osamljenim mjestima šuma - mješovitog ili listopadnog tipa. Šumski šljunčari naseljavaju se u blizini vodnih tijela, malih močvara, na osamljenim mjestima pod grmljem maline i ljeske. Drvak voli mahati područjima šume koja izgledaju nepristupačna zbog gustog mrtvog drveta, nisko rastuće paprati.

Šta jede ptica?

Čvrsti dugački kljun omogućava drvenokošcima da dobiju svoju omiljenu hranu - gliste. Stoga, za život, ptica bira obale rezervoara, gdje je vlažno, rastresito tlo gusto naseljeno crvima, ličinkama insekata. Prehrana šumskog peščara uključuje:

  • insekti i ličinke - pile, kornjaši, naušnice, pauci;
  • biljna hrana - bobičasto voće, žitarice, izdanci biljaka, sjemenke;
  • mali mekušci i rakovi - češće tokom migracije.

Na kljunu šljuka postoje živčani završetci koji hvataju kretanje živih bića u zemlji. Ptica zabija kljun u zemlju do nozdrva i traži plijen. U nedostatku crva, jede male insekte, mlado zelenilo.

Vukova čarapa započinje potragu za hranom noću. Ptica kljunom prevrće komade kore, lišće, tražeći larve i insekte. U potrazi za crvima, šumski peščanik kopa u mekom humusu, kravljem izmetu. Koreni biljaka takođe služe kao hrana.

U vrijeme leta drveni pijesak skladišti masnoću za buduću upotrebu. S početkom jeseni drveni pijesak izlazi iz šume i hrani se na poljima žita dobivajući korijenje i sjeme. Dan se skriva u šumi, a noću u potrazi za hranom. Za razliku od patki, šumski se pijesak rijetko hrani malom vodenom faunom, samo tokom migracije.

Karakteristike lika i načina života vukova

Šumski kukac samotnjak je, vodi pustinjački način života. Mužjaci i ženke susreću se samo tokom parenja, a zatim se razdvajaju. Čak i drveni pijetlovi često lete jedan po jedan, ne okupljajući se u jatu. U planinskim predjelima (Kavkaz) ptica često migrira vertikalno - ljeti se uzdigne visoko, za vrijeme hladnog udara tone u more.

Mišljenje stručnjaka

Zarechny Maxim Valerievich

Agronom sa 12 godina iskustva. Naš najbolji stručnjak za vikendice.

Vukovi lete noću, prelazeći istovremeno po 300-600 kilometara. Kad se zora približi, traže šumu u kojoj provode dan.

Način života ptice je noćni. Dan je dan za odmor, šljuk se penje u gustu šumu, teško ga je naći među svježim i starim lišćem. Perje složene prirodne boje i urođeni oprez čine drvene pijeske nevidljivima na bilo kojoj pozadini. Ptica se skriva od grabežljivaca i lovaca, izlazi po hranu samo noću. Kada se pojavi opasnost, leti vertikalno, zbunjujući neprijatelja. Vukovi su izvrsni letači, oštri, okretni, izvodeći zamršene složene pokrete u letu.

Drvosječe praktički ne proizvode zvukove, ne pjevaju, stoga je teško pronaći njihova staništa. Jedini izuzetak je sezona parenja, tokom koje se mužjaci i ženke međusobno dozivaju karakterističnim zvukovima.

Društvena struktura i reprodukcija

Woodcocks ne formiraju bračne parove ni jednu sezonu. Mužjak traži partnera, leti noću iznad mjesta mogućeg stanovanja ženki i ispušta gunđanje koje završava visokim zviždukom. Ako ženka odgovori, par ostaje zajedno nekoliko dana. Tada mužjak odleti i traži novu djevojku, oplodivši 3-4 ženke tokom sezone.

Ženka unaprijed napravi gnijezdo u najskrivenijim dijelovima šume na zemlji. Dno rupe obloženo je mahovinom, travom, lišćem. Polazak iz gnijezda je obično besplatan, ptica se može vinuti u zrak u slučaju opasnosti. Kvačilo - 3-4 jaja, vrijeme inkubacije - 21-23 dana. Ženka se sama bavi inkubacijom i uzgojem potomaka. Jaja su bež-žuta sa smeđim mrljama. Tokom dana majka ostavlja 3-4 puta da se hrani u blizini gnijezda.

Nakon 7-13 dana, pilići već napuštaju gnijezdo i hrane se sami, proučavajući okolno okruženje. U slučaju opasnosti, ženka odvodi ljude ili grabežljivce dalje od stana, skrećući pažnju na sebe. Sa tri tjedna pilići se podižu na krilo, u dobi od nešto više od mjesec dana postaju neovisni. U početku se drže zajedno, a zatim se nastanjuju na jednom području.

Prirodni neprijatelji

Kamuflažna boja šljuka služi kao zaštita od neprijatelja kojih ptica ima puno. Dnevni grabežljivci nisu posebno opasni, jer je gotovo nemoguće pronaći šumskog vatra koji se skriva u gustim šikarama. Za drvene pijetlove opasne su noćne ptice koje idu u lov dok se drvojeda hrani. Sove i orlovi su dovoljno okretni da u letu uhvate drvenika.

Najugroženije su ženke koje sjede na kvaci i hrane potomstvo. Ženke i pilići često postaju plijen lisica, kuna, lasica, jazavaca, tvora. Gnijezda pustoše i ježevi i mali glodari koji nose jaja i novorođene piliće.

Značajan dio populacije strada tokom proljetnih i jesenskih letova zbog poteškoća na putu i lovaca koji ih gledaju na putu. Lov na vukove pijevke odavno je prešao iz metode dobivanja hrane u sportsko takmičenje, ali sve je više onih koji žele pucati u opreznu pticu.

Referenca: većina vukova ne živi svoje dane (10-11 godina), umire u pandžama grabežljivaca ili u rukama lovaca.

Populacija i status vrste

Uprkos impresivnom broju neprijatelja, uključujući ljude, međunarodne organizacije za zaštitu okoliša vjeruju da postojanje populacije šljuka nije ugroženo. Stanište ptice ostaje isto, zahvatajući ogromna područja Euroazije.

Lov na šumske vatre u svakoj je zemlji reguliran, pokušavajući zaštititi ptice od uništenja i opadanja broja. Sportski lov ne gubi na popularnosti, drveni pijetli dobrodošli su plijen. Punjene ptice, zbog svog lijepog perja, u velikoj su potražnji; jela od šljuka ukrašavaju jelovnike skupih restorana.

Glavna opasnost za stanovništvo nije od divljih i civiliziranih lovaca, već od promjenjivih životnih uslova. Sve je manje osamljenih mjesta na kojima oprezni letači mogu mirno živjeti. Regulacija sezona lova i zaštita prirode od agresivnih uticaja ljudi glavni su pravci za očuvanje broja drvokosa.

Lov na ptice

Rusko plemstvo takođe je voljelo loviti drvake. Glavni lovački trofeji su dragocjeno meso i kože od kojih se prave plišane životinje, popularne zbog svog lijepog, šarolikog perja. Lov na šumske veslače podijeljen je u 3 godišnja doba - proljeće, prije valjenja, ljeto i jesen, prije seobe. Pucanje na ženke je ograničeno kako se ne bi smanjila populacija. Dozvoljeno je pucanje na muškarce. Da bi se privukle oprezne ptice, koristi se mamac koji proizvodi zvukove karakteristične za ženke. Mužjaci lete na njih na vuči.

Zgodno je loviti šume sa psom koji će pronaći ustrijeljeni plijen i odnijeti ga vlasniku. Inače, među travom i grmljem nemoguće je pronaći mrtvog pješčara. Drugi zadatak policajaca je pronaći stanište ptice, uplašiti je i podići na krilo. Trenutno vlasnik može pucati.

Pri lovu na vuču, glavna poteškoća je pronaći mjesta za masovni let mužjaka, vješto koristiti mamce. Šumski šareni ulovljeni tokom jesenjeg lova najukusniji su - preradili su masnoću prije dugog leta. Lov na vukova je težak, zahtjeva strpljenje i tačnost, dinamičan je i vrlo nepromišljen.

Woodcock mesna jela

Meso pješčara nema karakterističan miris divljači, stoga ga nije potrebno namakati. Iskusni kuhari preporučuju kuhanje drva sa svinjskom mašću kako bi jelo bilo nježno i sočno. Pri prženju je bolje koristiti maslac (ghee) umjesto biljnog ulja; za sočnost se dodaje i mesna juha (piletina, govedina).

U crnom vinu

Za jedan trup će biti potrebno:

  • svinjska mast - 50 grama;
  • suho crno vino - 100 mililitara;
  • šaka bobica kleke;
  • začin.

Pripremite trup - operite, lagano pomaknite kožu. Meso naribajte bobičastim voćem, a na njega stavite tanke komade slanine. Vratite kožu na svoje mesto. Stavite divljač u duboku šerpu, prelijte vinom. Nakon ključanja kuhajte 30-40 minuta (dok ne omekša).

Punjene

Za pripremu jela od 6 ptica trebat će vam:

  • bijeli hljeb - 200 grama;
  • mlijeko - 100 mililitara;
  • naribani sir - 150 grama;
  • jaje;
  • zelje;
  • maslac - 150 grama.

Pripremljeno je mleveno meso. Hleb je natopljen mlekom, nasjeckan vilicom. Umiješajte usitnjeno bilje, jaje, sir, 50 grama putera. Mljeveno meso puni se trupovima, vezanim koncem. Namažite u tavi s rastopljenim maslacem i pržite dok ne postane hrskava. Dodajte juhu i dovedite do pečenja.

Teško je vidjeti vukova, ptica je pravi majstor za prerušavanje. Većini ljudi ptica je poznata iz fotografija i TV emisija. U isto vrijeme, ljubitelji prirode sa zadovoljstvom znaju da u šumama žive velike populacije oprezne i lijepe ptice, poznate u fantastici i slikarstvu.


Pogledajte video: Sjenica, šojka, slavuj (Juli 2021).